Докшыцкі раённы выканаўчы камітэт

Адрас: 211722, г.Докшыцы,
вул.Ленінская, д.31
Прыёмная:
8 (02157) 3-25-10 з 8.00 да 17.00
Факс:
8 (02157) 3-25-11
Электронная пошта райвыканкама:
rikdok@vitebsk.by

Фантан на цэнтральнай плошчы  Раённы выканаўчы камітэт Касцёл у г. Докшыцы Аўтавакзал г. Докшыцы 1
Фантан на цэнтральнай плошчы
Фантан на цэнтральнай плошчы
Раённы выканаўчы камітэт
Касцёл у г. Докшыцы
Аўтавакзал г. Докшыцы
1
Галоўная / Навіны / Навіны рэспублікі
19 мая 2023

БелДІМ: у Беларусі наладжана сістэма абароны ўнутранага рынку ад небяспечнай харчовай прадукцыі

 

У Беларусі наладжана сістэма аховы ўнутранага рынку ад небяспечнай харчовай прадукцыі. Аб гэтым заявіў дырэктар Беларускага дзяржаўнага інстытута метралогіі (БелДІМ) Аляксандр Казачок у прэс-цэнтры БЕЛТА.

20 мая міжнародная метралагічная супольнасць будзе адзначаць Сусветны дзень метралогіі. Тэма свята ў 2023 годзе - "Вымярэнні для падтрымання сусветнай харчовай сістэмы". "Падтрыманне гарантаванага ўзроўню харчовай бяспекі з'яўляецца адным з асноўных нацыянальных інтарэсаў Беларусі ў эканамічнай сферы. Забеспячэнне бяспекі рэалізуемай прадукцыі - гэта сумесная адказнасць вытворцаў і дзяржавы ў цэлым. Дзяржава ўдзяляе вялікую ўвагу кантролю бяспекі харчовай прадукцыі, як вырабленай у Беларусі, так і паступаючай з-за мяжы. Праводзімая работа дае магчымасць абараніць унутраны рынак ад небяспечнай і фальсіфікаванай прадукцыі", - сказаў Аляксандр Казачок.

Патрабаванні да якасці і бяспекі харчовай прадукцыі і харчовай сыравіны вызначаны шэрагам стандартаў, узаемазвязаных з тэхнічнымі рэгламентамі Еўразійскага эканамічнага саюза. "Вядучую ролю ў забеспячэнні бяспекі харчовай прадукцыі і харчовай сыравіны адыгрывае інстытут метралогіі і лабараторыі сістэмы Дзяржстандарту, якія займаюцца выпрабаваннямі і даюць незалежную ацэнку адпаведнасці прадукцыі ўстаноўленым патрабаванням. Выпрабавальныя магчымасці лабараторый Дзяржстандарту забяспечваюць высокі ўзровень аналітычнага кантролю харчовай прадукцыі па вызначэнні мікрабіялагічных паказчыкаў, таксічных элементаў, пестыцыдаў, антыбіётыкаў, сінтэтычных фарбавальнікаў, ГМА, радыенуклідаў, паказчыкаў якасці. Звесткі аб выніках выпрабаванняў з'яўляюцца доказнай базай для атрымання дакументаў аб ацэнцы адпаведнасці", - адзначыў Аляксандр Казачок.

Выпрабаваннямі харчовай прадукцыі займаюцца і іншыя ведамствы - Міністэрства аховы здароўя, Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання, "Белдзяржхарчпрам", Нацыянальная акадэмія навук. Таксама ёсць выпрабавальныя лабараторыі на вытворчасцях.

"У працэдурах кантролю прадукцыі важную ролю адыгрываюць вымярэнні. А дакладнасць вымярэнняў мае вырашальнае значэнне пры прыняцці рашэнняў аб адпаведнасці або неадпаведнасці прадукцыі ўстаноўленым патрабаванням", - звярнуў увагу Аляксандр Казачок.